Kymmenet ihmiset elävät ilmaisjakoruuan varassa

1.6.2017

Rantalakeuden juttu Kempeleen MLL:n Ruokajako -toiminnasta.

http://www.rantalakeus.fi/uutiset/kymmenet-ihmiset-elavat-ilmaisjakoruuan-varassa-6.703.245153.bacf5ce5c5

 

Kymmenet ihmiset elävät ilmais­ja­ko­ruuan varassa

Kempeleessä kasvaa myös köyhyys, MLL:n aktiivit toteavat

Rita Kumpulainen

31.5.2017

Eija ja Heikki Anttila tulevat säännöllisesti Oulusta Kempeleeseen jakamaan ilmaisruokaa tarvitseville. © Rita Kumpulainen

KEMPELE Mannerheimin Lasten­suo­je­lu­liiton Kempeleen paikal­li­so­saston puheenjohtaja Liisa Lumijärvi ja ruoka­ja­ko­vas­taava Sanna Kouva tietävät, että Hyvä kasvaa Kempeleessä -mainoslause on saanut rinnalleen toisen, ei niin myönteisen ilmiön.

– Kempeleessä kasvaa myös köyhyys. Kymmenet perheet hakevat sään­nöl­li­sesti ruoka­ja­ko­pis­teistä ylijää­mä­ruokaa. Ilman tätä monen perheen arki olisi todella tukala, naiset sanovat.

Nyt huolenaiheena on se, että koulujen päättyessä perheiden tilanne tiukkenee entisestään. Koulussa lapset saavat ainakin yhden lämpimän aterian. Lomalla näin ei ole. Nälkä on monessa lapsi­per­heessä kesällä joka­päi­väi­senä vieraana.

Vuodessa tuli noin tuhat ruokajakelua ja kävijöitä noin 7 000.

Lumijärvi ja Kouva toivovat, että Kempeleessä havah­dut­tai­siin kasvavaan eriar­vois­tu­mi­seen. Kun Lumijärvi tuli syyskuussa 2015 mukaan MLL:n ruokajakoon, tilanne oli vielä jokseenkin hallinnassa. Reilussa puoles­sa­toista vuodessa ilmais­ruo­ka­ja­ke­lussa on käynyt jo noin 10 000 henkeä. Ruokaa hakevat hyvin pitkälle samat ihmiset, mutta ruuan hakijoita tulee silti koko ajan lisää.

– Aloimme viime vuonna laskea kävijöitä perheittäin. Vuodessa tuli noin tuhat ruokajakelua ja kävijöitä noin 7 000. Luku on alakanttiin eli todellisuus on vielä synkempi. Kentällä on todella iso tarve ilmaisruualle, Lumijärvi kertoo.

MLL:N ruokajako on tarkoitettu vähä­va­rai­sille lapsi­per­heille. Ruokaa hakevat ihmiset laidasta laitaan, eläkeläiset, suurperheiden isät ja äidit, yksin­huol­tajat, opiskelijat, työttömät. Jaettava ruoka tarkoittaa ruoka­kaup­pojen lahjoittamia, vanhenevia ruoka­tuot­teita. Jaettava ruoka on sen päivän päivättyä ruokaa. Ilmais­ruo­ka­ja­koon tuli alussa kolme kauppaa. Nyt mukana on neljä kauppaa.

Kaikki käynnistyy siitä, että kaupan henkilökunta kerää vanhenevat ruokatuotteet tiettyyn paikkaan, mistä MLL:n vapaaehtoiset hakevat tuotteet jake­lu­pis­tei­siin. Kempeleessä on kolme jakoa päivässä eli 21 jakoa viikossa. Viikossa ruokaa jaetaan 28 kertaa. Mukana luvussa on myös Oulunsalossa toimiva jakopiste. Oulunsalossa jakoa on seitsemän jakoa viikossa.

Ruoka-apua tarvitsen tulee ottaa yhteyttä MLL:n Kempeleen paikal­li­syh­dis­tyk­seen sähköpostitse: mllkempele@hotmail.com

Tällöin sovitaan viikonpäivä, jolloin ruoka­lah­joi­tuksia voi hakea. Jaoista ilmoitetaan myös mll Kempele - Facebook-ryhmässä. Jakoihin tulee ottaa oma kassi mukaan.

LIISA Lumijärvi hoitaa ruokajaon omasta kodistaan, kuten muutkin vapaaehtoiset tekevät. Ihmiset sopivat valmiiksi, mihin aikaan ruoka haetaan. Sama käytäntö on myös Sanna Kouvalla, joka sai myös isänsä ja äitinsä innostumaan tyttären esimerkin mukaan vapaa­eh­tois­toi­mi­joiksi.

Kyllä tässä silmät ovat auenneet. Kaikilla ei todellakaan mene Kempeleessä hyvin.

– Tulemme sään­nöl­li­sesti Oulusta Kempeleeseen tytärtämme auttamaan. Tässä näkee kouriin­tun­tu­vasti, mitä tarkoittaa ihmisen hätä, toteaa Heikki Anttila vierellään vaimonsa Eija.

Anttilat tietävät, että ruoka menee tarpeeseen. Joskus jaettavaa on enemmän, joskus vähemmän. Yleisimmin jaettavaksi tulee leipää, banaania, puuro­hiu­ta­leita jne. Silloin tällöin saadaan myös vihanneksia, hedelmiä, maitoa, lihaa, makkaraa, joulun aikoihin laatik­ko­ruokia, kesällä gril­li­tuot­teita ja niin edelleen.

Ruokaa hakevien ikähaarukka on 15-60 vuotta. Ihmisten elämän­ti­lan­teet ovat joskus hyvinkin vaikeat. On esimerkiksi kaikkien etuuksien ulkopuolelle jopa kahdeksi vuodeksi pudonneita. Elämässä romahdus voi tulla eteen hyvin nopeasti. Lapsi­per­heessä vaikutukset ovat järisyttävät.

– Kyllä tässä silmät ovat auenneet. Kaikilla ei todellakaan mene Kempeleessä hyvin, Anttilat sanovat.