Blogi

Blogissa kerrotaan kuulumisia MLL Kempeleen yhdistyksen toiminnasta hallituksen jäsenten, luottamushenkilöiden ja vapaaehtoisten toimesta. 

Maailmanpelasteluhommissa - yhteisvastuuta kantamassa yhdistystoiminnan kautta        3.10.2024

Vuosia on vierähtänyt yhdistyksen toiminnassa mukana ollessa meillä molemmilla. Mikä se sitten motivoi yhdistystoimintaan edelleen? Yhdistystoiminnan kautta on saatu nauttia mukavista hetkistä, saatu auttaa, saatu uusia ystäviä sekä iloa niin itselle kuin jaettavaksi asti.  Meidän yhdistyksellä on hyvät perustoiminnot; lapsiperheiden ruokajako sekä perheliikuntavuoro. Näiden toimintojen kautta pääsemme vaikuttamaan myönteisesti Kempeleläisten lapsiperheiden arkeen. Ruokajaosta on mahdollista saada apua tiukkaan tilanteeseen kun taas perheliikuntavuoro mahdollistaa perheen yhteisiä mukavia liikuntahetkiä. Perheliikuntavuoron touhuilulla saadaan lapsille jo pienestä pitäen opetettua terveellisiä elämäntapoja niin liikunnallisessa merkityksessä kuin vanhempien ja lasten vuorovaikutuksen tukemisen merkityksessä sekä sosiaalisten tilanteiden oppimisen kannalta. Yhdistys antaa mahdollisuuden vaikuttaa myönteisesti oman kunnan lapsiperheiden arkeen ja elämään. Omien resurssien määrä yhdistystoimintaan vaihtelee oman elämäntilanteen mukaan, mutta jo pienelläkin panostuksella voi saada hyvää aikaan. 

Miten paikalliseen maailmanpelastelutoimintaan mukaan? Yhdistyksen toimintaa voi tukea olemalla yhdistyksen jäsen, tulemalla mukaan hallituksen toimintaan tai tarjoamalla oman vapaaehtoispanoksen johonkin yhdistyksen olemassa olevaan tai uuteen toimintoon. Välttämätöntä ei ole sitoutua heti vuosiksi vaan mukaan pääsee pienemmälläkin panoksella. Yhdistystominnan kautta on mahdollista olla mukana kantamassa yhteisvastuuta omassa kunnassa, ruokkimassa yhteistä hyvää. Yhdistyksen jäsenyyskin on merkittävä panostus, koska mahdolliset avustukset määrittyvät usein jäsenmäärän mukaan. 

Tuuppa mukaan paikallisiin maailman pelastustalkoisiin :) 

 

Laura Kämäräinen & Liisa Lumijärvi 

Vuosikellohommia 12.11.2024

Saimme ilahduttavan yhteydenoton sosionomi-opiskelija Anna Hautamäeltä. Hänellä on opinnoissaan kurssi kansalaisyhteiskunta- ja järjestötyö, kurssi on pakollinen sosionomi-opinnoissa. Mahtava juttu, sillä keskustelumme aikana puhuimme myös siitä, kuinka yllättävän vierasta järjestötoiminta monille ihmisille on. Tämä on todella tärkeä teema, sillä yhdistystoiminnassa voisi saada paljon hyvää aikaan hyvin pienelläkin panoksella. Opiskelija Annan opintoihin liittyvä panos tulee täten yhdistyksellemme todelliseen hyötykäyttöön. Anna rakentaa meille vuosikelloa, mitä varten olemme kokoontuneet kahville käymään läpi yhdistyksen vuoteen ja eri kuukausiin kiinnittyviä asioita. Ajantasalla oleva vuosikello helpottaa yhdistyksen toimintaa niin, että sen avulla kuka tahansa yhdistyksen jäsen ja hallituksen jäsenet näkevät, mitä missäkin kuussa tapahtuu. Vuosikellon avulla ajatellaan myös olevan mahdollista palastella yhdistyksen toimintoja pienempiin palasiin, jolloin vapaaehtoisia olisi helpompi tavoitella tekemään pieniä palasia yhdistyksen toimintaan. Monesti ihmiset eivät uskaltaudu heti sitoutua toimintaan pidempiaikaisesti, jolloin pienempiä palasia luomalla voisi saada ihmisiä mukaan tekemään pieniä tekoja yhteisen hyvän eteen.  

Laura Kämäräinen, Liisa Lumijärvi ja Anna Hautamäki

Syyskokous 30.11 Kempeleen kotiseutumuseolla

 

Kokoonnuimme Kempeleen kotiseutumuseolla syyskokoukseen, ja valmistaudumme tulevaan vuoteen 2025 etukäteen suunnitelluilla kokouksilla, jotka ovat kaikille avoimia. - Olet tervetullut osallistumaan avoimiin kokouksiin, ja suunnittelemaan tulevaa toimintaa. Lasten ja perheiden järjestönä lapset ovat aina tervetulleita mukaan kokouksiin, ja yhdistyksen toimintoihin. Syyskokouksen jälkeen herkuteltiin Lauran keittämällä riisipuurolla, tarjolla oli lämpimät glögit, ja lapset koristelivat pipareita.

 

Marjo Kreivi 

Laura Kämäräinen

Tiiu Tähtinen sihteeri

Juha Takkinen pöytäkirjan tarkastaja

Anni Haaranen

Sanna Kouva

Johanna Vilmi pöytäkirjan tarkastaja

Liisa Lumijärvi pj

Pieta Lumijärvi

Lapsia paikalla oli seitsemän 

 

 

Vuoden ensimmäinen kokous Linnunradan tilalla 13.2.2025

 

Järjestäytymiskokouksen yhteydessä Linnunradantilalla alpakoita ja maalaistunnelmaa ihastelemassa, sekä kahvilan herkkuja nauttimassa. 

 

Mll Kempeleen yhdistyksen hallituksen ensimmäinen kokous pidettiin ihastuttavassa Linnunradan tilan ympäristössä, missä yrittäjä Sanna esitteli Linnunradan tilan toimintaa. Käsittämätöntä kuinka lyhyen matkan päässä Kempele citystä voit kokea olevasi ihan landella muussa maailmassa. 

 

Mukavassa miljöössä jatkoimme yhdistyksen hallituksen kokouksen merkeissä. Kahvilan ihanat hamppusämpylät ja mustikkapiirakka tarjoilut tsemppasivat pitkän kokouksen läpi. 

 

Meillä on mahtava porukka hallituksessa ja paljon ollaan saatu vuosien varrella aikaan ja vielä jaksetaan uuttakin kehitellä. Onneksemme olemme saaneet ikivanhaan hallitukseemme yhden nuorisoa edustavan jäsenen matkaan.  Lämpimästi tervetuloa matkaan Pieta. Sinussa on Kempeleen mll:n toivo ja tulevaisuus. 

Avustustoiminta vähävaraisille Kempeleläisille lapsiperheille  2/2025


Kempeleen MLL.n vapaaehtoisten vuoden kiireisin ajanjakso päättyi aatonaattona. Toki raportointi, ja selvitystyöt tehdyistä päätöksistä jatkuvat alkuvuoteen tammikuun loppuun saakka. Lähestyvä joulu odotuksineen perheiden yhteisestä ajasta, hyvästä ruoasta, herkutteluineen ja lahjoineen, sekä pitkä vapaa koulusta ja kouluruokailuista tuottavat jo syksystä alkaen, heti koulun kesälomien jälkeen pohdintaa käytännön avustustoimintojen toteutuksesta yhdistyksessä loppuvuoden aikana. Ilmoittaudumme mukaan valtakunnallisiin kampanjoihin, arvioimme meidän paikallisessa toiminnassa mukana olevien perheiden määrää. Valmistaudumme yhdistyksen omaan avustustoimintaan budjetin määrittämissä reunaehdoissa, ja päivitämme tiedot nettisivuille. 

Vaikka olemme poliittisesti sitoutumaton toimija, avustustoimintaa tulee tarkastella monista näkökulmista, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta näkökulmasta, tilanteessa jossa yhteiskunta karsii järjestötyön tukimuotoja samaan aikaan heikoimmassa asemassa olevien tukien ja palveluiden kanssa, ja siten käytännössä vastuuttaa paikalliset järjestöt toimimaan viimeisinä oljenkorsina ihmisten arjessa. 

Yksilön näkökulmasta avustuksen vastaanottajana, jonka vaikutusvalta oman elämän perusedellytyksiin on keskeisesti heikentynyt. Usein taustalla on monia syitä, joita te uskomattoman avoimesti avaatte meille vapaaehtoisille, ja keskeisenä nousee havainto siitä, että yksilöt eivät ohjaudu yhteiskunnan palveluihin, joihin olisivat oikeutettuja. Syy on oletettavasti resurssipula suhteessa saatavaan ohjaukseen, ja ymmärrettävästi kuormittavassa elämäntilanteessa yksilön ei ole helppoa opetella hakemaan apua tai tukea, joiden olemassaolosta ei ole tietoa. 

Vapaaehtoisten ja vapaaehtoistyön näkökulmasta, joka jo nimenäkin kertoo sen, että olemme valinneet elämäntavan, jossa koemme merkityksellisenä kantaa yhteisvastuuta konkreettisin keinoin lähiyhteisössämme. Käytännössä se tarkoittaa ajankäytön priorisointia, niin että palkkatyöt ja velvoitteet tulevat hoidettua, ja perhearjesta ja yksityiselämästä nipistetään siivu yhteisten asioiden hoitamiseen. Vapaaehtoisena ja järjestötoimijana on varsin vähän oikeuksia edellyttää avuntarvitsijalta perusteluita päätöksenteon tueksi, lisäksi lainsäädäntö määrittelee myös avustustoiminnan toteuttamista monesta näkökulmasta. Nämä edellä mainitut ovat tärkeitä, välttämättömiä asioita, yksilön oikeusturvan toteutumiseksi ja väärinkäytösten välttämiseksi. 

Ja vielä neljäs näkökulma, joka on järjestötoiminnan mahdollistava tekijä, te yksityiset ja yritykset, jotka lahjoituksin mahdollistatte avustustoiminnan, osoitatte vuosi toisensa jälkeen vahvaa luottamusta meihin järjestötoimijoihin, että käytettävissä olevin keinoin pyrimme toimimaan yksilön edun kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, MLL.n toimijoina aivan erityisesti lapsiperheiden ja lasten edun mukaisesti. 

Kaikki nämä näkökulmat, sekä taustajärjestön arvot ja eettiset periaatteet huomioiden, päätöksenteko ja toiminta tukeutuu moniin perusteltuihin seikkoihin. Nämä näkyvät ulospäin katsojan näkökulmasta vaihtelevina, ajoittain kriittisestikin arvioitavina seikkoina. 

Tiedottaminen, erilaisten avustusten vastaanottaminen, avustusten jakamisen kriteerit, tasapuolisuus. Siinäpä tärkeitä teemoja, jotka konkretisoituvat monin eri tavoin. 

Tiedottaminen toteutuu ensisijaisesti yhdistyksen nettisivujen kautta, jonkin verran jaamme alueen someryhmiin tietoa keräyksistä tai tempauksista, mutta pääosin informoimme toiminnoista suoraan omissa verkostoissamme. Miksi? 

Ensisijaisesti tavoitteena on käytettävissä olevilla resursseilla vastata avuntarpeisiin. Koska aikaa on hyvin rajallisesti, vastaamme somessa esitettyihin kysymyksiin (Mistä tavoitan oikeasti tarvitsevan perheen, ja voin lahjoittaa kassillisen jouluruokaa?) Että meidän kautta lahja voidaan välittää. Mutta emme aktiivisesti mainosta ottavamme ruokalahjoituksia vastaan, Miksi?
Olemme panostaneet lahja- ja ruokakeräyskokeilujen jälkeen ruokalahjakorttien -keräykseen, koska turvallisuus, allergiat, logistiikka, ja keräily ovat käytettävissä olevilla resursseilla järjestettävissä. 

Ruokalahjakortin saava perhe voi hankkia sillä juuri ne puuttuvat asiat, mitä perheen joulupöydästä puuttuu. Ei synny hävikkiä ruokavalioon sopimattomien tuotteiden vuoksi, kylmäketjujen säilyminen ei edellytä massiivisia toimia, ei synny tarvetta varastointiin ja kuljetuksiin, eikä aikaresurssien tarvetta yhteydenpitoon yksittäisiin lahjoittajiin ja toimituksiin. 

Olemme ottaneet suurella kiitollisuudella vastaan kaikki, yksittäisetkin tuotelahjoitukset, ja välittäneet ne tarvitseville. Ja teemme niin jatkossakin, jos lahjoittajat haluavat osallistua ruokakassilla, tai konkreettisilla lahjoilla.
Aktiivisesti mainostamme ruokalahjakortti- keräystä, joka toteutuu Zeppelinin keskusaukiolla vuosittain. 

Turvallisuuden ja järjestön periaatteiden vuoksi emme välitä yhteystietoja, tai yhdistä lahjoittajaa ja avustuksensaajaa. Niille on omat väylänsä. Meidän tavoitteena on olla neutraali välikäsi, joka toimittaa lahjoitukset perheille, toivottaa Hyvää joulua ja Onnea tulevaan vuoteen. 

Sähköpostitse saapuneissa perheiden yhteydenotoissa niin ruokajakoon ilmoittautumisen kuin jouluavustusten yhteydessä on usein hyvin avoin kuvaus perhetilanteesta ja sen taustatekijöistä. Näihin vastataan ruoka-apua tai joulu-avustusta laajemmin, aina kun vain mahdollista. Jos yhteydenottaja kuvailee velkaantumista, varmistetaan onhan hän tietoinen talous- ja velkaneuvonnan palveluista? Perheenjäsenen sairastumisen tuottamien sairaalamaksujen yhteydessä voidaan varmistaa, että perhe on tietoinen maksukattojärjestelmästä,  tai oikeus vammaistukeen on selvitetty? Tai kielteisenä tullut päätös perustoimeentulotuesta, tilanteessa jossa perustoimeentulotuen kielteisestä päätöksestä huolimatta voisi olla perusteltua selvittää oikeus saada harkinnanvaraista täydentävää toimeentulotukea, tiedustellaan, että asianosainen on tietoinen, että kielteinen perustoimeentulotuki ei estä harkinnanvaraisen täydentävän toimeentulotuen tarkastelemista? Ja kaikissa asiayhteyksissä toki linkki lisätietoihin. 

Miten sinä voit osallistua? Vaihtoehtoja on paljon, ja jokaiselle halukkaalle löytyy elämäntilanteeseen ja käytettävissä oleviin resursseihin sopiva tapa toimia paikallisen yhteisön hyväksi.
-Liittymällä Kempeleen MLL.n jäseneksi, tuet jäsenmaksulla 30€/vuosi yhdistyksen toimintaa, jäsenmäärät ovat keskeinen rahoitusperuste, vaikka se harvoin kertoo toiminnassa mukana olevien määrästä mitään. 
-Osallistumalla yhdistyksen kokouksiin ja tapahtumiin, ja tutustumalla valittujen toimintamallien taustoihin.
-Vapaaehtoisena, antamalla omaa aikaa ja osaamistasi yhteiseen käyttöön yksittäisinä kertoina vuosittain, tai halutessasi säännöllisemmin.
-Jakamalla nettisivujen tietoja paikallisiin someryhmiin, teet toimintaa näkyväksi, ja tavoitat kohderyhmiä, potentiaalisia vapaaehtoisia, ja vertaistoimintaan tai avustustoimintaan osallistujia.
-Kiitos kun välität, lasten ja perheiden hyvinvoinnista huolehtiminen on meidän kaikkien yhteinen asia. 

Juuri nyt on ajankohtainen avustuskampanja meneillään hiihtoloman lähestyessä. Vähävaraiset perheet voivat hakea vapaamuotoisella hakemuksella 50€ lahjakortteja lomaherkkuihin.

Liisa Lumijärvi pj MLL Kempele